Divriği’nin anlamı nedir?
Divriği, eski Yunan kaynaklarında Aphlike, Bizans kaynaklarında Tefrike (Tephrice) olarak geçer; Arapça kaynaklarda ise suyun geldiği yer/suyun kaynağı anlamına gelen el-Abrik olarak geçer. Osmanlı kaynaklarında (15. yüzyıl) Divrik ve Divriği yazı tipiyle yazıldığı görülmektedir.
Divriği ismi nereden gelir?
Aslında Divriği ismi eski kayıtlarda geçen Divriki veya Divrik’ten gelmektedir ve bu ismin Hititler ve Bizanslılar zamanında kullanılan Tefrike isminden geldiği düşünülmektedir. Selçuklular bu Tefrike’ye Divriği adını vermişlerdir.
Sivas Divriği Türk mü?
Divriği’nin kesin olarak Türk Beyliği’ne katılması Yavuz Sultan Selim döneminde Mercidabık zaferi sonunda gerçekleşmiştir. Osmanlı Devleti tarafından Sivas Beylerbeyi’ne bağlı bir sancak olarak düzenlenen Divriği; Harput, Arapkir ve Zara yolu üzerinde önemli bir malikaneydi.
Sivas Divriği hangi boydan?
Divriği’de Oğuz boyları ve hanedanları Divriği’nin fethinden sonra buraya yerleşmişlerdir; Salgur, Bayat ve Bozoklar boylarının adları, daha sonra gelip yerleşen boylar ve günümüze kadar varlığını sürdüren hanedanların adları bilinmektedir.
Sivas Divriği hangi Türk boyu?
Sivas’ın güneyinde Divriği, Şarkışla, Kangal ve Gürün ilçeleriyle çevrili Yeni İl Türkmen ilçesi, Dulkadir ve Halep Türkmenlerine ait topluluklardan oluşuyordu.
Sivas Divriği’nin neyi meşhur?
Divriği Ulu Camii ve Hastanesi olarak bilinen bu yapı kompleksi, cami, hastane ve türbeden oluşan bir sosyal komplekstir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından yaptırılmıştır. Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır.
Divriği zaza mı?
Dersim aşiretlerinden oluşan Alevi Zazalar Koçgiri’den Varto-Hınıs’ta (Zara, Kangal, Ulaş, Divriği), kısmen Bingöl bölgesinde ve ayrıca Kayseri’nin Sarız ilçesinde yaşarken, Sünni kesimde kalan Zazalar ise Elazığ, Bingöl, Diyarbakır, Siverek, Adıyaman Aksaray, Mutki ve Sason bölgelerinde yaşıyorlar.
Divriği hangi beylik?
Mengücek Beyliği’nin Divriği kolunun kurucusu Süleyman I’dir. Kale Camii’nin kurucusu Şahin Şah’tır (1180/1181).
Divriği’nin kaç tane köyü var?
Divriği Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 28 Köy Sayısı: 105
En çok Alevi hangi ilde?
Tunceli Alevileri Tunceli, Türkiye’nin diğer illerine göre %80’e %85 oranında Alevi nüfusunun en yoğun olduğu ilimizdir.
Sivas’ta en çok Alevi hangi ilçede?
Sivas ili, Alevi-Bektaşi geleneğinde şüphesiz çok önemli bir yere sahiptir. Sivas ilinin Kangal ilçesinin Alevi-Bektaşi geleneğinde özel bir yere sahip olduğunu söylersek yanılmış olmayız. Kangal ilçesinde yaşayan Alevi topluluklarının çoğunluğunun Türkmen Alevi olduğunu söyleyebiliriz.
Sivas’ın soyu nereden gelir?
Şehrin sakinleri, bölgeyi farklı zamanlarda yöneten devletler tarafından yerleştirilen Türkmenlerden gelmektedir. Daha sonraki zamanlarda, yabancı bir unsur olarak kabul edilebilecek tek topluluk Kafkas göçmenleriydi ve bunlar Osmanlı hükümeti tarafından şehir bölgelerine yerleştirildiler.
Sivaslılar hangi soydan gelir?
Oğuz Kağan destanına göre Alkaevli (Alkarevli) boyu 24 Oğuz boyundan biridir. Günümüzdeki yerleşke Sivas civarındadır.
Sivas’ta aşiret var mı?
Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.
Divriği Karakuzulu Köyü Alevi mi?
Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Alevi köyü Karakuzulu’nun muhtarlığına seçilen Rus gelin Anastassiya Metin, Türkiye’de ilk kez Rus kökenli köy muhtarı oldu.
Divriği pilavının diğer adı nedir?
Divriği pilavı / Alatlı pilavı 09.10.
Divriği Ulu Camii’nin önemi nedir?
Divriği Ulu Camii ve Hastanesi Selçuklu döneminin küçük yapı grupları arasında yer almasına rağmen altı sanatçısıyla dikkat çekmektedir. Bu bağlamda yapı grubu hem Mengücekli çevresinde hem de Selçuklular arasında ekip çalışmasının ve kapsamlı bir kalite anlayışının varlığının önemli bir örneğidir.
Divriği’nin kaç tane köyü var?
Divriği Kaymakamlığı Belediye Sayısı: 1 Belde Sayısı: 0 İlçe Sayısı: 28 Köy Sayısı: 105
Divriği’nin kaç Alevi köyü var?
Şimdi yerel kaynaklar, CHP’li Divriği belediye başkanının 19 Nisan mektubunu kamuoyundan gizli tutup tutmadığını merak ediyor. 17.000 nüfuslu ilçenin merkez nüfusunun yüzde 60’ı ve 6.000 kişinin yaşadığı 109 köyün 95’i Alevi.