Gün isimleri nasıl yazılır TDK?
Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar: Salı, 29 Mayıs 1453, Salı, 29 Ekim 1923, 28 Aralık 1982.
5 Kasım salı günü nasıl yazılır?
TDK ve Necmiye Alpay’ın hazırladığı Türkiye Sorunları Rehberi’ne göre, belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle, belirli bir tarihi belirtmeyen adlar ise küçük harfle başlar.
Gün isimleri büyük mü yazılır küçük mü?
Özel isimlerden türetilen tüm kelimeler büyük harfle başlar. Yer adları, ulusal isimler ve kişisel isimlerden oluşan bileşik kelimelerde yalnızca özel isimler büyük harfle başlar. Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlar.
23 Nisan Pazartesi Günü nasıl yazılır?
Bir tarihi tanımlayan ay ve gün adları her zaman büyük harfle yazılır. Bu kural bilinen bir tarih olduğunda geçerlidir. Örnek: “23 Nisan törenleri için şiirler ezberledi.” “30 Ağustos kutlamaları büyük bir kutlamaya dönüştü.” 15 Eylül’de telafi sınavlarına girmek için Ankara’ya gidecek. 4 Haziran 2021
Cumartesi nasıl yazılır büyük harfle mi?
“Gün adları” büyük harfle başlar.
Pazartesiden cumaya nasıl yazılır?
2. Pazartesiden Cumaya. Pazartesi günü başlar ve Cuma sonuna kadar sürer.16 Ağustos 20152. Pazartesiden Cumaya. Pazartesi günü başlar ve Cuma sonuna kadar sürer.
10 Kasım Perşembe nasıl yazılır?
D) Bir cümlede gün ve ay adları küçük harfle başlar; ancak gün ve ay adları bir tarihle birleştiğinde, yani yanlarında rakam bulunduğunda büyük harfle başlar: 24 Ekim Pazartesi günü Ankara’da olacağım.
Pazartesi nasıl yazılır büyük harfle mi?
Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harfle başlayacaktır: • Çarşamba günü İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi’nde toplantı yapılacaktır.
Cümle içinde geçen gün isimleri nasıl yazılır?
Cümledeki ay ve gün isimleri küçük harflerle yazılır: Murat Bey Temmuz ayında tatile gidecektir.
Gün isimleri ne zaman büyük harfle başlar?
Her türlü özel ismin başında kullanılır. Ulusal ve dini bayramların adları, ayrıca resmi tatil haline gelen günler büyük harfle başlar. Gazete, dergi, kitap ve makale başlıklarının her kelimesi büyük harfle başlar.
Cuma günü cümle içinde nasıl yazılır?
Tarih atıfında ay ve gün adları büyük harflerle yazılır: İstanbul, 29 Mayıs 1453 Salı günü fethedildi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1923 Cuma günü açıldı. Belirli bir tarihi belirtmeyen ay ve gün adları küçük harflerle yazılır: Kasım ayının her yıl yağmurlu olduğu anlaşılıyor.
Art arda nasıl yazılır?
Kelimenin doğru yazımı ardışık olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazılması yanlış olur.
29 Mayıs 1453 salı günü nasıl yazılır?
7. Ay ve gün adları kesin tarihler için büyük harfle, belirsiz tarihler için küçük harfle (önlerinde rakam olmadan) başlar: Sınav bu cumartesi günü yapılacak. Sınav 30 Haziran cumartesi günü yapılacak. 29 Mayıs 1453 Salı günü İstanbul fethedildi. Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te ilan edildi. 28 Aralık 1982’de göreve başladı.
Doktor Bey nasıl yazılır?
Mehmet Öz • Özel isme bağlı unvanlar, fahri unvanlar ve lakaplar büyük harfle yazılır. Mustafa Bey, Ahmet Efendi, Yüzbaşı Hasan Not: Akrabalık belirten kelimeler büyük harfle başlamaz.
TDK sayılar nasıl yazılır?
“Ancak, saat, tarih, para miktarı, yüzde, adres, ölçü ve istatistiki verilerle ilgili rakamlar her zaman rakamla yazılır: 16.50, 9 lira, 46 kilo, 4 kilometre, 7 metre, 8 Eylül, %2, daire: 6 vb. İstisna: Saatler konuşma dilinde kullanıldığında yazıyla yazılır.
1 Şubat’ta nasıl yazılır?
Başka bir deyişle, TDK’nın belirttiği gibi, gün ve ay adları, tek başlarına kullanılmadıkları ve bir tarihi belirtmedikleri sürece küçük harflerle yazılır. Bu nedenle, Pazartesi, Salı ve Çarşamba gibi gün adları ve Ocak, Şubat ve Mart gibi ay adları genellikle küçük harfle başlar.
Gün isimleri özel isim mi?
Aylar, haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlamalıdır.
18 Aralık Pazar günü nasıl yazılır?
1. Belirli bir tarihi belirten ay ve gün adları büyük harfle başlar: 10 Aralık 2001 Pazar günü buluşalım.
Tarih, gün, ay ve yıl nasıl yazılır?
Türkiye’de tarihler GG.AA.YYYY (25.10.