İçeriğe geç

Mındar Ne Demek Tdk

Mıdar ne demek?

“Murdan” kelimesi “ölmek” anlamına gelirken, “mudar” kelimesinin sözlük anlamı “ölü hayvan”dır.

Murdar olmak nedir?

Bu bağlamda, saygısızlık öncelikle dini kurallara göre kesilmemiş hayvanları ifade eder. Kirli olmak, bir sebepten dolayı kirli veya temiz olmayan birini ifade eder.

Mundar nasıl yazılır?

Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı “murdar”dır. Nişanyan Sözlüğü de bu verilere dayanmaktadır. Ancak “kirli” teriminin de 19. yüzyıldan beri kullanıldığını vurgulamaktadır.

Murdar ne demek TDK?

Türk Dil Kurumu’nun resmi internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ‘murdar’ kelimesinin anlamı şöyledir: s. 1. Pis, pis: ‘O pis kümeste nasıl yaşıyorsun anlamıyorum?’ -A.

Mürâi ne demek TDK?

(ﻣﺮﺍﻋﻰ) sıf. ve i. (Ar. murâ’āt, “gözetlemek, korumak, uymak” kelimelerinden, murā’ī) Saygılı olan, saygıyla itaat eden, gözeten, gözeten: “Muraî.” -i edep: Güzel ahlaka bağlı kalan.”

Mahdar ne demek?

Sözlükte “bulunma yeri, barış” anlamlarına gelen mahzûr kelimesi, fıkıh literatüründe “tarafların veya şahitlerinin hâkim huzurunda bir dava hakkında sundukları bilgi ve delillerin, ikrar, yemin veya inkârların yazıldığı belge ve defter” anlamında kullanılmaktadır.

Mündar etmek ne demek?

Öncelikle “muldar” kelimesini ele alırsak, “kirletmek ve pisletmek” anlamında ifade edilebilir. Türk Dil Kurumu’na göre, “kirli” kelimesi “kirletmek veya kirlenmek” olarak açıklanabilir. Bu ifadeler hem gerçek anlamıyla ele alınır hem de İslami açıdan kirlilik olarak ifade edilir.

Mundar kadın ne demek?

Hinduizm ile bağlantısı olan, yüzyıllardır süregelen bu gelenekte, adet gören veya yeni doğum yapmış kadınlar “kirli” kabul ediliyor.

Kuranda murdar ne demek?

Allah size ancak pis eti (meyteyi), kanı, domuz etini ve Allah’tan başkası adına kesileni haram kıldı.

Mundar mı?

TDK’nın güncel yazım kılavuzuna göre kirli mi kirli mi? Türkçe’de kullanılan birçok kelime telaffuz ve yazım farklılıklarından dolayı yanlış yazılmıştır. Bu kelimelerden biri de “kirli”dir.

Dinen mundar ne demek?

Farsça murdār مردار kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “dinsel veya ahlaki olarak kirli, kirli” anlamına gelir. Bu kelime Orta Farsça murdār “ceset, ceset” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Orta Farsça murdan, mīr – “ölmek” fiilinden türemiştir.

Mırdal ne demek?

Bu terim, dini kurallara göre doğru şekilde kesilen hayvanları tanımlamak için kullanılır. Bir diğer anlamı ise bu ismin cinsel ilişkiden sonra yıkanmayan kişilere verilmesidir. Mırdar kelimesi çoğunlukla televizyonda ve kitaplarda kullanılır.

Murdar gitmek ne demek?

BEYANNAMENİN AÇIKLAMASI: Kirli bir şekilde ölmek.

Murdar azap ne demek?

Ricz, “pis” sözcüğüne şu anlamı vermiştir: “Biz, zalimlerin üzerine gökten pis bir azap indirdik” (Yazır 1999: 1/109).

Murdar hayvan ne demek?

Necis sayılan şeyler şunlardır: Meyte (pis hayvan, usulüne uygun olarak kesilmemiş ölü hayvan eti); kan, irin ve canlıyken koparılan parça; domuz eti; sarhoş edici içecekler; insan idrarı, dışkısı, sidik, vedi ve kusmuk; eti helal olmayan hayvanların idrar ve dışkısı.

Mundar diye kime denir?

Bu sözler özellikle İslami âdetlere göre yıkanmamış, ruhen necis olan kimseler için kullanılır.

Merâm ne demek Osmanlıca?

Meram kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. “Murad” kelimesinden türemiştir ve “niyet, amaç, istek” anlamına gelir.

Mukârin ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (ar. muḳārenet “muḳārin” kökünden “birlikte olmak”) Bir yerde bulunmak, birlikte olmak, beraber olmak, komşu olmak, yakın olmak: Talih akla yardım etmez / talih ve kabiliyet mukarin olmaz (Ziyâ Paşa’dan).

Dinen mundar ne demek?

Farsça murdār مردار kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “dinsel veya ahlaki olarak kirli, kirli” anlamına gelir. Bu kelime Orta Farsça murdār “ceset, ceset” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Orta Farsça murdan, mīr – “ölmek” fiilinden türemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir