İçeriğe geç

Zeytin Ağacı Çelikten Nasıl Çoğaltılır

Zeytin çelikten köklendirme ne zaman yapılır?

d- Kesim zamanı: Zeytin çelikleri yılın iki döneminde satın alınır. Çelikler ilkbahar (Mart-Nisan) ve sonbahar (Ağustos-Eylül) aylarında kesilirse daha iyi sonuçlar alınır.

Zeytin ağacı nasıl çoğaltılır?

Zeytin ağaçları kök sürgünleri, çelikler ve aşılama yöntemleriyle vejetatif olarak çoğaltılır. Profesyonel zeytin yetiştiricileri, ürünün homojenliğini ve kalitesini sağlamak için çoğaltmada çelik veya aşılama yöntemlerini tercih ederler.

Çelik köklendirme hangi aylarda yapılır?

Olgunlaşmamış odunsu bitkilerin ilkbahar sürgünlerinden elde edilir. Kesim zamanı türe göre değişir (Nisan’dan Haziran sonuna kadar). Apikal tomurcukları olan sürgünlerden elde edilir. Çelikler ekilirken köklenme ortamına giren yapraklar çıkarılır ve 2-5 yaprak dışarıda bırakılır.

Çelikle köklendirme nasıl yapılır?

Paşa kılıcı bitkisinin uzun yaprakları 5-8 santimetre uzunluğunda kesilir ve çeliklerin 3/4’ü ortama yerleştirilerek çoğaltma işlemi yapılır. 2-3 hafta sonra çeliklerin tabanında kökler ve genç bitkiler oluşur. Alınan çelik parçası çürüdükten sonra düşer.

Köklendirme suyuna ne konur?

Köklendirmek istediğiniz suda bir aspirin eritirseniz, köklenmenin daha hızlı gerçekleştiğini göreceksiniz. Kestiğiniz dalda çok fazla yaprak varsa, suya girmesini istediğiniz gövdeye en yakın yaprakları kesin.

En iyi köklendirme hormonu hangisi?

Bu asit türlerinin en etkilisi indolbütirik asittir. Bahçıvanlar tarafından en iyi bilinen ve en yaygın kullanılan köklendirme asidi veya köklendirme hormonu, kısa adı IBA olan indolbütirik asittir.

Zeytin ağacının erkeği dişisi olur mu?

Zeytinlerde andromonoecious bir çiçek yapısı gözlenir, yani aynı bitki üzerinde hem fonksiyonel hermafroditler (erkek ve dişi organlara sahip çiçekler) hem de fonksiyonel erkek çiçekler oluşur (Özçağıran, 2002). Tam bir zeytin çiçeğinde 4 çanak yaprak, 4 taç yaprak, 2 erkek organ ve 1 dişi organ bulunur (Şekil 3).

Zeytin ağacının hızlı büyümesi için ne yapmalı?

Zeytin ağacının verimliliğini artırmak için yılda iki kez gübreleme yapmalısınız. Ayrıca toprağı altı ayda bir havalandırarak ve organik bitki gübresi ekleyerek daha iyi bir büyüme sağlayabilirsiniz.

Zeytin ne zaman çoğaltılır?

Zeytin fidanı dikimi için ideal zamanlar Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda ekilen zeytin kökleri toprağa daha iyi entegre olur ve kış aylarındaki yağmurlarla birlikte büyür ve gelişir.

Suda köklendirme kaç gün sürer?

Suda köklendirme işlemi düzgün bir şekilde yapılırsa, güzel yaprak birkaç gün içinde kök oluşturacaktır. Bitkinin köklerini suya batırmaktan başka bir çaba gerektirmeyen bu yöntemi kullanmadan önce bitkileri iyi tanımalısınız.

Hangi ağaçlar çelikten köklenir?

ANAÇLARDA UYGULANACAK İŞLEMLER Çelikle üretilen meyve bitkilerine örnek olarak asma, nar, zeytin, kivi, incir, fındık, böğürtlen, ahududu ve bazı elma, erik ve kiraz klon anaçları verilebilir.

Dalından köklendirme ne zaman yapılır?

❖ Uygulama zamanı ilkbahardır. ❖ Köklenmesi yaklaşık birkaç hafta ile bir ay sürer.

Zeytin çelik köklendirme ne zaman yapılır?

İlkbahar sonu ve yaz aylarında alınan zeytin çelikleri sis altında bol miktarda kök geliştirirken, kış ortasında alınan çelikler kök geliştirmez (Şekil 2). Fidelerin aşılanmasıyla da çoğaltma mümkündür. Bu bildiride zeytin fideleri için üretim yöntemleri derlenmiştir.

Çelikle üreme nasıl yapılır?

Çelikleme, bir bitkinin dal, yaprak veya kökünün bir kısmının kesilip uygun bir ortama ekildiği vejetatif bir bitki çoğaltma yöntemidir. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki haline gelir.

Çelik köklendirme hormonu nerede satılır?

Çelik köklendirme hormonunu bahçe merkezlerinde, tarım pazarlarında ve online satış platformlarında bulabilirsiniz.

Zeytin ne zaman çoğaltılır?

Zeytin fidanı dikimi için ideal zamanlar Kasım, Aralık ve Ocak aylarıdır. Bu aylarda ekilen zeytin kökleri toprağa daha iyi entegre olur ve kış aylarındaki yağmurlarla birlikte büyür ve gelişir.

Zeytinde gençleştirme budaması ne zaman yapılır?

Yeşil sofralık zeytin çeşitlerinin budaması genellikle Kasım-Aralık aylarında başlar. Ürünün yağa dönüştürüldüğü bölgelerde budama Şubat ve Mart aylarında yapılır. Soğuk ve don hasarının sorun olmadığı ılıman bölgelerde budama Aralık ayından itibaren yapılabilir.

Zeytin ağacı dikimi ne zaman yapılır?

Dikim zamanı: Zeytin fidanları ekim-mart ayları arasında araziye dikilebilir.

Zeytin ağacı hangi gübreyi sever?

Bu tür topraklarda zeytinlerin çiçeklenme ve meyve tutumunda önemli etkisi olan bor uygulanmalı veya bor gübreleri kullanılmalıdır. Toprağın pH’ını bilerek en azından bir miktar fosforlu gübre ile doğru gübreleme yapmak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir